Ny uteplass? Gode råd del 2 – solforhold

Mange liker sol og ønsker seg en solrik uteplass. Det vil alltid være muligheter for å lage skygge.

Vårt råd er: Bruk god tid for å se hvor solen står til forskjellige tidspunkter på dagen og gjennom året! Variasjonene kan være store. Av og til kan en liten plasseringsendring i forhold til himmelretning eller høyde i terreng gjøre en stor forskjell.

OBS! Vi har opplevd at flotte trær blir fjernet for å få mer sol i en forholdsvis
kort periode. Her skal det avveies nøye. For å underbygge dette er det vedlagt et lite diagram (1). Det viser solens gang fra ca. kl 1400 til solnedgang, et fiktivt sted i Skiensområde til forskjellige tider på året, fra 21.3. til 21.9 (sommertid). I slutten av april står solen betydelig høyere på himmelen enn i slutten av mars. Den forskjellen er langt mindre mellom mai og juni!

Hvilken betydning det kan ha ser vi når vi tenker oss et tre i retning sørvest (2). En usedvanlig varm dag i slutten av mars og vi vil nyte solen på ettermiddagen, men treet skygger i en time på vårt utvalgte sted til den fremtidige uteplassen. Men allerede få uker senere kommer sola over treet og vi kan nyte solen i hele hovedsesongen!

Annerledes blir det om samme tre står omtrent i vest (3). Her kan det skygge på kvelden i hele sommerhalvåret og i opptil to timer!

Skriv inn og trykk enter for å søke