Ny uteplass? Gode råd del 3 – størrelse og utforming

Størrelse og utforming

Stedet hvor uteplassen skal være er funnet. Neste skritt er å finne den riktige størrelsen. Selvfølgelig kan terreng og bebyggelse sette grenser, men skal det være plass til et bord og 6 stoler er minstemål 3×4 meter, bedre 4×5 meter. For et kafébord med to stoler er 2×3 meter tilstrekkelig. Ikke overdimensjoner! Husk om du vil ha mulighet til å flytte på utemøblene etter solforhold og vindretning. Er du usikker kan du visualisere størrelsen ved å trekke snor, legge planker eller hageslange langs ytterkanter.

Nå er det på tide å tenke på formen av uteplassen. Det finnes ikke riktig eller galt. Uteplassen kan lages geometrisk (rektangulær, kvadratisk, sirkelrund) eller organisk med buete linjer. Det er smak og behag og må ses i sammenheng med stilen ellers (bebyggelse, hage, terreng). Rette linjer passer som regel best sammen med bygninger. En uteplass frittliggende i hagen kan gjerne ha organiske linjer som følger for eksempel terreng, beplantning eller vann i hagen.

Valg av belegg
I det store står valget mellom trevirke og stein.

Tre er et varmt materiale, vanlig trykkimpregnerte terrassebord krever en del vedlikehold, nyere alternativer krever mindre vedlikehold og er dyrere; for eksempel Kebony eller Accoya.
Det finnes flere muligheter for å lage et belegg av stein. Et steinbelegg krever lite vedlikehold og kan samle varme i løpet av dagen slik at gulvet er lunt på kjølige kvelder!

Jeg vil nevne noen av de mest vanlige materialene: skifer (Alta, Oppdal, Offerdal, Otta, rektangulære heller, med sagete og huggete kanter, forskjellig overflate, bruddheller, kan monteres i sand for naturlig preg eller betong), se også Minera. Betongprodukter som belegningsstein og heller, for eksempel fra Aaltvedt .

Det kan brukes singel til mindre og naturlige uteplasser i hagen.

Det kan lages spennende mønster og materialkombinasjoner.

For mer informasjon om materialer og priser: ta gjerne kontakt daglig leder Roar Kjendalen – mobil 901 64 333 eller e-post roar@ghl.no

Skriv inn og trykk enter for å søke