Pryd i hagen sent på året – farge og struktur

Sent på året går hagen i dvale. Høstens fyrverkeri av kraftig fargete blader er over. Likevel er det mulig å skape noen blikkfang i den grå årstiden før snøen legger seg. Det finnes en rekke planter som har iøynefallende form og struktur. Ofte er det vintergrønne vekster. Mange kjenner til nålevekster og Rododendron.

En gruppe som er undervurdert er prydgress. Noen arter og sorter er har grønne blader hele sesongen som for eksempel mange typer Starr (Carex). Andre danner flotte blomsteraks som kan stå lenge utvover høsten og er veldig dekorative. Tenkt deg duggdråper, rim eller lett snø på overhengende blomsteraks! Eksempler her er Molinia (Molinia), Hagerørkvein (Calamagrostis) og Silkekinagress (Miscanthus).

Så er det farger. Nokså små frukt vil lyse opp i den ellers fargefattige tiden. Her finnes det forskjeller hvor lenge bær og frukt vil være synelig. Noen blir spist opp av fugler, andre tåler ikke mye frost og vekslende vær. En rekke roser setter oransje og røde nyper som sitter lenge på grener (botaniske sorter og hybrider, samt enkelte historiske og nyere roser). Andre vekster med dekorative bær og frukt på høsten er Rogn, Sargenteple, enkelte Barlind osv.

I galleriet er det vist noen eksempler med botaniske navn. Vi kan hjelpe deg med å finne riktig plante.

Skriv inn og trykk enter for å søke