Mykorrhiza
Supersoppen som kan hjelpe deg med hagestellet
Av Ingvild A. Moland, Landskapsarkitekt
Er du klar for å ta hagearbeidet til et nytt nivå? Å ta vare på hagen handler ikke bare om å gi plantene riktig mengde vann eller gjødsel. Det kan også handle om å samarbeide med naturen, og bidra til mer bærekraftig hagebruk.
Vi i GHL ønsker å ta opp hvordan vi gir plantene våre næring. For næring trenger vi alle for å holde oss friske.
Kunstgjødsel – en ressurstyv?
De fleste kjenner nok til gjødsel. Ordet gjødsel stammer jo faktisk fra verbet gjøde, som betyr å «gjøre god», noe som tilsier at gjødsel skal ha en positiv effekt på livet i hagen. Det ikke alle vet, er at typen gjødsel vi velger å tilføre plantene våre, kan ha stor innvirkning på miljøet.
Et av næringsstoffene planter, dyr og mennesker er helt avhengig av for å vokse er fosfor. Fosfor er en av hovedingrediensene i den uorganiske typen av gjødsel, som vi kaller kunstgjødsel. Omtrent tre fjerdedeler av verdens fosforbeholdning går i dag til produksjon av kunstgjødsel, og fosfor er dermed blitt en begrenset ressurs på jorda.

Plantens beste venn
Om plantene våre får riktig behandling og tilgang på gode ressurser, kan de ta opp de næringsstoffene de trenger fra bakken uten tilførsel av kunstgjødsel. En av disse ressursene må man lete litt etter. Den er plantenes beste venn, og kalles mykorrhiza.
Mykorrhiza er en sopp som eksisterer naturlig i jord og jobber sammen med plantenes røtter. Soppen hjelper planten med å ta opp vann og næring, og tilbake hjelper planten soppen med å få tilgang på sukker igjennom sollyset. Det er rett og slett to gode venner som bidrar til vennskapet på hver sin måte. I naturen er mykorrhiza helt avgjørende for at mange planter skal kunne vokse skikkelig. Den kunne fått et litt mer ukomplisert navn. Mange kaller den bare supersoppen.
Men hva betyr den for hagen din? Jo, ved å redusere bruk av kunstgjødsel og hjelpe supersoppen litt, vil det være mulig for planten å hente ut dobbelt så mye fosfor fra jorda enn den vanligvis gjør. Med litt ekstra innsats fra deg, en liten venn kalt meitemarken og en sopp som er helt super, kan du bidra til et mer næringsrikt og naturlig miljø i hagen din.

Fordeler med mykorrhiza
- Næringsopptak: Mykorrhiza øker plantens evne til å ta opp viktige næringsstoffer, særlig fosfor, som er viktig for vekst og blomstring.
- Vannopptak: Mykorrhiza bidrar til at plantene får tilgang på mer vann, noe som kan være spesielt viktig i tørre perioder.
- Redusert behov for kunstgjødsel: Med mykorrhiza kan vi redusere bruk av kunstgjødsel, noe som er mer kostnadseffektivt og mer miljøvennlig.
- Sunnere jord: Mykorrhiza bidrar til å forbedre jordstrukturen og fremmer et sunnere økosystem i jorden, som vil tiltrekke seg meitemark og andre nyttige organismer.
- Langsiktig løsning: Mykorrhiza lever i jorden og kan gi langvarige fordeler, som forbedret jordhelse og bedre vekstforhold for plantene dine.
For å hjelpe mykorrhiza i gang kan man for eksempel tilsette planteavfall eller husdyrgjødsel som inneholder masse næring samtidig som det er helt naturlig. Et godt tips er å bli bestevenn med meitemarken, som kan hjelpe deg med å omgjøre planteavfall til næring.
Det kan være vanskelig å sette i gang dette samspillet i hagejord, uten å tilsette litt mykorrhiza selv.
Hvordan gå frem for å tilsette mykorrhiza til hagejord:
- Tilfør mykorrhiza direkte til plantene:
Sjekk at pulveret du skaffer kommer fra norske arter. Når du planter nye planter eller trær, kan du strø mykorrhiza-pulver direkte på røttene før du planter dem i jorden. - Gamle planter
For å tilsette til tidligere beplantning må du grave deg ned til eksisterende røtter.
- Forbedre jordkvaliteten:
Legg til planteavfall, kompost eller husdyrgjødsel i hagen din for å gi både plantene og mykorrhiza de næringsstoffene de trenger. Husk at mykorrhiza trives godt i et næringsrikt og organisk rikt miljø.
- Samarbeid med meitemarkene:
Meitemarkene spiller en viktig rolle i hageøkosystemet ved å bryte ned organisk materiale og gjøre det tilgjengelig for plantene. Ved å legge til mykorrhiza sammen med organisk materiale, kan du skape et gunstig miljø for både meitemark og sopp. - Ikke vær redd for å bruke mye:
Det er nesten umulig å bruke for mye mykorrhiza – jo mer desto bedre! Det er en helt naturlig komponent som ikke overbelaster jorden, men heller hjelper den å jobbe mer effektivt.
Husk, meitemarken er din venn – og det kan aldri bli for mye supersopp!

Referanser:
Anette Tjomsland. (2018). Samarbeid mellom sopp og planter kan løse fosforkrisa. Forskning. Hentet fra: https://forskning.no/partner-landbruk-planteverden/samarbeid-mellom-sopp-og-planter-kan-lose-fosforkrisa/286519
Anne Holter-Hovin. (2012). Mykorrhiza. Supersoppen som hjelper planter vokse fortere og bli sterkere. Moseplassen. Hentet fra: https://www.moseplassen.no/2012/09/mykorrhiza/
Bjørnar Kjensli. (2008). Fosforkrisen er her. Forskning. Hentet fra: https://forskning.no/miljoteknologi-naturressursforvaltning-landbruk/fosforkrisen-er-her/948072
Eirik J. Joner (u.å). Mykorrhiza – røttenes røtter. Nibio. Hentet fra: https://www.nibio.no/tema/jord/mykorrhiza–rottenes-rotter
Eirik J. Joner. (2018). Kan Mykorrhiza brukes i plantedyrking? Nibio. Hentet fra: https://www.nibio.no/tema/jord/mykorrhiza–rottenes-rotter/kan-mykorrhiza-brukes-i-plantedyrking
Eirik J. Joner. (2018). Mykorrhiza og økologisk dyrking. Nibio. Hentet fra: https://www.nibio.no/tema/jord/mykorrhiza–rottenes-rotter/mykorrhiza-og-okologisk-dyrking